O smaku, ziołach i uważnym jedzeniu

We wtorek 14 stycznia uczniowie klas I – III uczestniczyli w kolejnych zajęciach w ramach Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”.

Podczas nich dowiedzieli się, jaką rolę w poznawaniu otaczającego świata odgrywają poszczególne zmysły. Po rozwiązaniu zadań zawartych na karcie pracy „Pięć zmysłów” dzieci wskazywały te, które ich zdaniem są ważne podczas smakowania posiłków. Z całą pewnością stwierdziły, że oprócz smaku liczy się także zapach i apetyczny wygląd potrawy. Poza tym poznały różnego rodzaju zioła i przyczyny, dla których warto dodawać je do potraw. Dowiedziały się, że mają one wiele cennych właściwości, np. tymianek działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo, a majeranek dobrze wpływa na trawienie oraz wykorzystywane są w farmacji, medycynie, kosmetyce, w ogrodzie i na polu.

Oczywiście nie mogło zabraknąć Marchwianowych ciekawostek. Dzieci dowiedziały się, jak poradzić sobie na przykład z nieświeżym oddechem. W trakcie praktycznego działania uczniowie zanurzając patyczek kosmetyczny w kubeczkach z roztworem przygotowanym przez nauczyciela rozpoznawali smak: gorzki, słodki, kwaśny i słony. Pracując w grupach rozpoznawali za pomocą dowolnych zmysłów losowo wybrane zioła i przyprawy.

Ponadto podjęto dyskusję na temat uważnego jedzenia. Jednoznacznie stwierdzono, że wiąże się ono z celebracją posiłku i wykorzystaniem wszystkich zmysłów.

Zajęcia bardzo się uczniom podobały.

M. Prus

>>zobacz zdjęcia<<