W czwartek 17 maja w ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Jem zdrowo- żyję zdrowo” uczniowie klasy III a wraz z rodzicami i wychowawczynią B. Kuklińską robili zdrowe jogurtowe dania. Zajęcia przeprowadzone były pod hasłem Co lubi jogurt i kefir? Dzieci przyniosły ze sobą potrzebne produkty oraz miksery. Swoją pracę jak zawsze rozpoczęły od dokładnego umycia rąk ,owoców i warzyw. Następnie po podziale na grupy ustaliły, jakie dania będą robić. Dwie grupy wykonywały koktajle bananowe, malinowe i mieszane. Uczniowie pod okiem dorosłych samodzielnie miksowały kefir z dodatkami. Trzecia grupa mieszała ziarna zbóż z rodzynkami, żurawiną, nasionami chia i jogurtem naturalnym. Czwarta grupa kroiła pomidory, szczypiorek, rzodkiewki łącząc je również z jogurtem i doprawiając do smaku odrobiną soli i pieprzu. Każdy posmakował i wypił kilka koktajli. Grupy wymieniały się przepisami i proporcjami produktów, żeby uzyskać jak najlepszy smak. Następnie uczniowie przenieśli na tacach wykonane dania do holu szkoły i częstowały wszystkich chętnych. Uczniowie chętnie degustowali koktajle oraz musli z jogurtem. Najbardziej dzieciom smakowały koktajle bananowe, które najszybciej zniknęły ze stołu. Zajęcia zachęciły trzecioklasistów oraz całą społeczność szkoły do eksperymentowania z jogurtami i kefirami. Uczniowie dowiedzieli się, że zawierają one dużo wapnia i białka, są zdrowe i niskokaloryczne.