Bomba witaminowa – sałatka owocowa

W ramach realizacji programu „ Owoce, warzywa i mleko w szkole” uczniowie klasy III a z wychowawczynią Barbarą Kuklińską  wykonywali smaczne i zdrowe sałatki owocowe. Decyzja o realizacji pomysłu została podjęta szybko, żeby zdążyć z wykorzystaniem świeżych owoców sezonowych. Trzecioklasiści przynieśli do szkoły soczyste jabłka, dorodne gruszki, śliwki węgierki, jasne i ciemne winogrona oraz inne owoce. Aby sałatki były słodsze, ale bez  cukru, do potraw dodali banany i słodkie mandarynki. Wszystkie produkty zostały dokładnie pokrojone, wymieszane, a nawet dobierane kolorystycznie. Uczniowie stwierdzili, że  walory estetyczne są równie ważne jak smakowe. U wielu trzecioklasistów można było zauważyć doskonałą wręcz umiejętność posługiwania się nożem oraz innymi przyborami kuchennymi. Przecież już kilkakrotnie były organizowane tego typu zajęcia. Po wykonaniu sałatek nastąpił najprzyjemniejszy moment – degustacja. Potem, pracując w grupach, uczniowie układali swoje własne przepisy na sałatkę owocową. Teraz na pewno mogą już  samodzielnie wykonywać w domu zdrową, pyszną bombę witaminową. Obiecali robić to często, a nawet częstować nią swoich najbliższych.