W ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Jem zdrowo – żyję zdrowo” uczniowie klasy III a wraz z wychowawczynią Barbarą Kuklińską wykonali smaczne zdrowe przekąski z marchewki. Aby podkreślić pierwszoplanowe znaczenie marchewki, która stanowiła podstawę wszystkich wykonanych smakołyków, zajęcia przebiegały pod nazwą „Wariacje marchewkowe”. Na wstępie drugoklasiści dowiedzieli się, jak duże znaczenie w ich diecie mają składniki zawarte w tym pomarańczowym warzywie. W przygotowanych materiałach przeczytali, że zaletą marchwi jest jej niskakaloryczność, duża zawartość witaminy A oraz potasu, manganu i innych pierwiastków. Uczniowie rozpoczęli swoją pracę od obierania marchewek. Warzyw tych było sporo, gdyż uczniowie planowali wyciskanie soku, wykonanie marchewkowych talarków i surówki z marchewki z jabłkiem. No i oczywiście planowali również chrupanie nie przerobionych marchewek. Po dokładnym oczyszczeniu i myciu warzywa wszyscy z zapałem tarli na tarkach warzywa i owoce. Następnie wykonali wcześniej zaplanowane zdrowe przekąski. Ponadto uczniowie wykonali w holu szkoły wystawę wszystkich smakowitości i częstowali wszystkich zachęcając do zdrowego odżywiania się. Większość najchętniej sięgała po ciasto marchewkowe, sok oraz surówkę z marchewki i jabłka z cynamonem. Dzieci chętnie jadły marchewkę, tylko w innej niż dotychczas odsłonie. Wariacje na temat marchewki cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, czego dowodem była ustawiona po smakołyki długa kolejka. Jak widać świadomość zdrowych nawyków żywieniowych wśród uczniów rośnie, co wszystkich bardzo cieszy.