Jem zdrowo – żyję zdrowo

W ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Jem zdrowo – żyję zdrowo” we wtorek 23 stycznia uczniowie klasy III a wraz z wychowawczynią Barbarą Kuklińską udali się do Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile. Po przybyciu wszyscy zachwycili się pięknie nakrytym stołem. Podziwiali biały obrus i kolorowe serwetki. Po omówieniu podstawowych zasad bezpieczeństwa w kuchni, uczniowie zostali podzieleni na dwie duże grupy, a następnie cztery podgrupy. Każda grupa pracowała w oddzielnych kuchniach. Pod kierunkiem pedagogów razem z uczniami Technikum Gastronomicznego trzecioklasiści uczestniczyli w przygotowaniach różnych potraw. Jedna  grupa wypiekała marchewkowe babeczki. Inna wyciskała sok z limonki w celu wykonania napoju pod nazwą Limo – natka z wykorzystaniem innych owoców z listkiem mięty. Jeszcze inna zajmowała się wykonaniem i pieczeniem racuszków z mąki gryczanej. Ostatnia pracowała cierpliwie obierając owoce mango, banany i pomarańcze, aby przyrządzić słodkie smoothie. Trzecioklasiści  wykazali się dobrą znajomością posługiwania się obieraczkami, mieszadłami, nożami, mikserami i ubijaczkami do piany z którymi mieli już do czynienia na poprzednich  zajęciach w szkole. Po zakończeniu prac nastąpił  najprzyjemniejszy punkt programu – degustacja. Uczniowie smakowali z apetytem swoje wypieki popijając owocowym napojem. Na zakończenie młodzi kucharze wręczyli podziękowanie za tak wspaniałe przyjęcie. Tak ciekawe i atrakcyjne warsztaty  wpłynęły nie tylko  na rozwój umiejętności kulinarnych uczniów, ale również podniosły ich świadomość zdrowego odżywiania. Wszyscy wracali zachwyceni i zadowoleni do szkoły z komentarzem, że  z poznanych przepisów  będą korzystać w swoich domach.