Od uprawy do potrawy

27 lutego uczniowie klasy III B, w ramach programu „Od uprawy do potrawy”  realizowanego przez supermarket TESCO, uczestniczyli w niezwykłych zajęciach edukacyjnych, których głównym celem jest propagowanie zdrowego i racjonalnego odżywiania się. Dzieci pod opieką  edukatora – pani Magdaleny Gacki przechodziły przez poszczególne działy  z produktami spożywczymi, gdzie poznawały pochodzenie produktów, ich rodzaje oraz wartości odżywcze. Uczyły się też odczytywać etykiety i symbole zamieszczone na opakowaniach. „Spacer” po TESCO  uatrakcyjniały zadania edukacyjne, które dzieci bez problemu wykonywały, a w nagrodę mogły odszukiwać ukryte między regałami naklejki z wizerunkiem produktów spożywczych. Uczniom towarzyszył duży wózek sklepowy z różnymi zdrowymi smakołykami – małymi pomidorkami, papryką, szpinakiem, orzechami

i daktylami.  Uczniowie degustowali te smakołyki i wyrażali opinie o ich smakach. Nie pominięto oczywiście działu z napojami. Tu zwrócono dzieciom uwagę na konieczność picia czystej, niesłodzonej wody mineralnej, jej wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Po zapoznaniu się ze wszystkimi ważnymi działami ze zdrową żywnością uczniowie udali się do sali edukacyjnej, gdzie z wykorzystaniem zdobytych naklejek tworzyli piramidę żywieniową. Najwięcej radości przyniosło uczniom tworzenie wg własnego pomysłu jogurtu. Do dyspozycji miały jogurt naturalny, banany, mandarynki, winogrona, płatki i różnego rodzaju orzechy. Powstały naprawdę bardzo smakowite desery, które dzieci z apetytem skonsumowały popijając wodą mineralną.

Na zakończenie trzecioklasiści obdarowani zostali kolorowymi broszurkami informacyjnymi, a cała klasa otrzymała ciekawe materiały edukacyjne. Wycieczka okazała się dla uczniów ciekawą przygodą i wyjątkową lekcją o zdrowym odżywianiu.