Zdrowe kotajle owocowe

W czwartek 6 kwietnia w ramach realizacji programu „Warzywa i owoce w szkole” uczniowie klasy II a na bazie kefirów i owoców robili zdrowe koktajle. Nad bezpieczeństwem dzieci i sprawnym przebiegiem zajęć czuwała  wychowawczyni pani B. Kuklińska, a pomagali jej rodzice. Uczniowie przynieśli do szkoły potrzebne produkty oraz urządzenia potrzebne do wykonania koktajli, a więc miksery i blendery. Swoją pracę rozpoczęli od dokładnego umycia rąk i przygotowania potrzebnych owoców. Następnie dzieci podzieliły się na grupy i każda z nich zdecydowała, jakie smaki koktajli wykona. Pojawiły się więc napoje bananowe, truskawkowe, malinowe, borówkowe i mieszane. Najwięcej frajdy dostarczyło uczniom oczywiście miksowanie produktów. Następnie dzieci eksperymentowały z różnymi smakami, wymieniając się produktami. Grupy konsultowały między sobą receptury i proporcje owoców, żeby uzyskać jak najlepsze smaki. Potem przyszedł czas na degustację. Każdy posmakował i wypił kilka koktajli.  Najbardziej uczniom smakowały koktajle truskawkowo – bananowe. Przy okazji dzieci dowiedziały się, jakie witaminy znajdują się w owocach i dlaczego warto je pić. Zajęcia zachęciły drugoklasistów do wykonywania i spożywania koktajli w domu.