Smaczne i pożywne – sałatki warzywne

W piątek 27 października klasa III b wzięła udział w warsztatach kulinarnych.

Jesień z całym swoim bogactwem to znakomity moment, aby utwierdzić naszych uczniów w  przekonaniu o konieczności zdrowego i racjonalnego odżywiania. Wielką pomocą dla nauczycieli jest realizowany w naszej szkole od kilku lat Rządowy Program „Mleko, owoce i warzywa w szkole”. Jest on inspiracją do przeprowadzania różnorakich zajęć edukacyjnych, których celem jest nabycie trwałych nawyków zdrowego odżywiania. Jednym z nich były warsztaty kulinarne z udziałem uczniów klasy III b. W piątek 27 października trzecioklasiści w szkolnej stołówce przygotowywali sałatki warzywne. Podzieleni na grupy starannie, z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa i higieny kroili przyniesione z domów warzywa, a następnie doprawiali do smaku  różnymi przyprawami i majonezem. Ważnym elementem zajęć była degustacja. Sałatki były pyszne, przepełnione różnorodnością  warzywnych smaków. Każde dziecko zabrało część zrobionej przez siebie sałatki do domu, aby poczęstować nią rodziców.

Przy okazji tych zajęć uczniowie po raz kolejny rozmawiali o walorach zdrowotnych warzyw, ich witaminowym bogactwie i wpływie, jaki mają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka.