Wywołujemy hormony szczęścia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gorzka, biała, pełnomleczna, nadziewana, z orzechami, rodzynkami, a może jogurtowa? 12 kwietnia obchodziliśmy w szkole Światowy Dzień Czekolady, której smak i aromat znają wszyscy, a  niektórych ten przysmak przyprawia o zawrót głowy. Tego dnia po szkole „kursowały” wysłanniczki Szkolnego Samorządu Uczniowskiego, aby każdemu uczniowi, pracownikowi i gościowi, który zawitał do szkoły, wręczyć kawałek czekolady. Zawitały do każdej klasy i zanim poczęstowały uczniów czekoladą, przypomniały dzieciom, że tak naprawdę możemy się nią delektować dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który przywiózł ziarna kakaowca do Europy. Jednak pierwsze tabliczki czekolady pojawiły się dopiero po kilkuset latach. Uczniowie dowiedzieli się także, że spożywana w umiarkowanych ilościach czekolada ma zbawienny wpływ na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Na samopoczucie, bo poprawia nastrój, a na zdrowie, bo substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Niektórzy twierdzą nawet, że się po niej chudnie. My wiemy jedynie, że czekolada uzależnia.