W środę 27 listopada uczniowie klas I – III wzięli udział w kolejnych zajęciach realizowanych w ramach Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”. Tym razem dzieci próbowały odpowiedzieć na pytanie „Dlaczego śniadanie jest ważne?”. Podczas burzy mózgów mówiły, co powinno się znaleźć się rano na talerzu, czego powinniśmy unikać i dlaczego tak ważne jest, by zjeść śniadanie rano przed wyjściem do szkoły. Dzieci poznały również Marchwianowe ciekawostki dotyczące najstarszych roślin uprawnych świata, czyli szarłatu i coraz bardziej popularnej na naszych stołach kaszy jaglanej. Później odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie przygotowywali zdrowe śniadanie z przyniesionych produktów. Na stołach pojawiły się kolorowe i pełne witamin kanapki, musli skomponowane z różnego rodzaju płatków, orzechów, suszonych owoców oraz pestek, jogurty i świeżo wyciśnięte soki z jabłek i marchwi. Uczniowie III b upiekli nawet chleb, dodając do niego ziarna dyni, słonecznika oraz kiełki. Wszystko oczywiście odbywało się pod czujnym okiem wychowawców i mam, które służyły pomocą. Dzieci z klasy II a dla odmiany najpierw wykonały zdrowe, kolorowe i piękne „obrazy”, które aż żal było zjeść.
Podczas wspólnego posiłku dzieci z apetytem pałaszowały przygotowane smakołyki.
M. Prus