W ramach realizacji programu edukacyjnego „Owoce i warzywa” uczniowie klasy I c uczestniczyli w zajęciach praktycznych, podczas których samodzielnie przygotowywali owocową sałatkę. Dzieci przyniosły różnorodne owoce, które najpierw rozpoznawały, opisywały ich smak, kolor i kształt, a następnie – pod czujnym okiem nauczyciela – myły, obierały i kroiły. Po przygotowaniu wszystkich składników uczniowie stworzyli własne porcje kolorowej, zdrowej sałatki, którą z apetytem zjedli.
Zajęcia miały na celu promowanie zdrowego stylu życia oraz rozwijanie umiejętności praktycznych i współpracy w grupie. Były również okazją do rozmowy na temat znaczenia owoców w codziennej diecie. Dzieci z wielkim entuzjazmem uczestniczyły w zajęciach i chętnie próbowały przygotowanych przez siebie potraw.
W ramach realizacji Ogólnopolskiego Projektu Edukacyjnego „Kreatywna matematyka” uczniowie klasy I c wzięli udział w wyjątkowo smacznych i twórczych zajęciach – przygotowywali geometryczne pierniki. Dzieci samodzielnie wycinały ciasteczka w kształcie kół, trójkątów, prostokątów i kwadratów oraz innych, a następnie z zapałem je ozdabiały. Zajęcia miały na celu naukę rozpoznawania figur geometrycznych poprzez praktyczne działanie w przyjaznym i angażującym kontekście. Dzięki połączeniu nauki z zabawą uczniowie utrwalili wiedzę o podstawowych figurach geometrycznych, rozwijali swoją kreatywność oraz doskonalili zdolności manualne. Zajęcia sprawiły dzieciom wiele radości i były doskonałą okazją do nauki poprzez działanie.
W ramach realizacji programu edukacyjnego „Owoce i warzywa”, uczniowie klasy I c uczestniczyli w zajęciach praktycznych, podczas których samodzielnie przygotowywali zdrowy koktajl owocowy w pracowni kulinarnej. Celem zajęć było promowanie zdrowego stylu życia, kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz zachęcanie dzieci do regularnego spożywania owoców i warzyw.
Dzieci z dużym zaangażowaniem uczestniczyły w przygotowaniu koktajlu. Po wspólnym przygotowaniu koktajlu nastąpiła degustacja, która sprawiła uczniom wiele radości. Zajęcia przebiegły w miłej i radosnej atmosferze. Realizacja zadania pozwoliła dzieciom nie tylko zdobyć wiedzę o wartościach odżywczych owoców, ale także rozwinąć umiejętności współpracy i samodzielności.
Warsztaty kulinarne w klasie 3a!
Klasa 1 d i 2 a przyrządzają pyszne gofry z różnymi dodatkami w „Laboratorium kulinarnym”.
W ramach realizacji programu „Mleko, owoce i warzywa” klasa III C
samodzielne wykonała surówki z jabłka i marchewki oraz soki warzywno-owocowe
w „Laboratorium kulinarnym”.
8 listopada z okazji Dnia Zdrowego Śniadania klasa III c
udała się do „Laboratorium kulinarnego”, by samodzielnie przygotować
pyszne i zdrowe kanapki.
Klasa III C piecze i ozdabia świąteczne pierniczki.