We wtorek 10 grudnia uczniowie klas I – III wzięli udział w kolejnych zajęciach realizowanych w ramach Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”. Tym razem dzieci zajmowały się zagadnieniem „Dlaczego warto umieć gotować, czyli przygoda w kuchni”. Najpierw opowiadały o tym, jak pomagają w kuchni i dlaczego warto samodzielnie przygotowywać posiłki. Później podczas projekcji filmu edukacyjnego poznały różne techniki kulinarne: gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie, grillowanie, blanszowanie i gotowanie na parze. Następnie próbowały podawać przykłady różnych potraw, które w ich domach przygotowuje się tymi technikami. Poza tym rozwiązywały zadania na kartach pracy: „Co można zrobić z jedzeniem?” i „Co można znaleźć w kuchni?’. Oczywiście nie zabrakło Marchwianowych ciekawostek o gotowaniu, np. jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Następnie uczniowie przygotowywali klasową „Książkę kucharską”. Wykazali się przy tym nie tylko talentem kulinarnym, ale też plastycznym, bowiem przepisy napisane odręcznie lub wydrukowane zostały opatrzone ciekawymi rysunkami i ozdobione. Niektóre z nich zostały zaprezentowane w holu szkoły.
M. Prus