Sezonowe warzywa i owoce

W ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Przyroda i ja” w czwartek 4 października klasa I b wraz z wychowawczynią B. Kuklińską wybrała się na pilskie Targowisko Miejskie. Uczniowie przeszli główną alejką, gdzie przyglądali się i podziwiali piękne, zdrowe okazy warzyw i owoców. Dzieci poznały sezonowe owoce z sadu takie jak: śliwki, winogrono, gruszki, jabłka oraz warzywa: paprykę, pomidory, brukselkę, jarmuż, dynię, kabaczki. Przy okazji wymieniały się wiedzą o tych warzywach. Wiedziały, która część jest jadalna, a która nie. Przechodząc od straganu do straganu uczniowie dyskutowali co najbardziej lubią jeść i jakie owoce najczęściej  kupują  ich rodzice. Pierwszoklasiści dowiedzieli się , że niektóre owoce i warzywa należy spożywać właśnie teraz, gdyż obecnie dojrzewają i są najlepsze. Dlatego właśnie nazywamy je „sezonowymi”. Pierwszoklasiści obiecali, że warzyw i owoców nie zabraknie w ich śniadaniówkach.

                                                                                                                                                                                                                   B. Kuklińska

                                                                                                      >>zobacz zdjęcia<<