Cztery pory roku czyli o sezonowości w kuchni

Uczniowie klas I – III również w II okresie nauki szkolnej uczestniczą w zajęciach, których celem jest kształtowanie nawyków prawidłowego i świadomego żywienia. Wszystko to dzieje się w ramach Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”. W tym tygodniu dzieci zajmowały się zagadnieniem sezonowości w kuchni, czyli warzywami i owocami charakterystycznymi dla określonych pór roku.

Dzieci doskonale wiedzą, że warzywa i owoce należy jeść przez cały rok, każdego dnia. Oczywiście najlepiej jeść te, na które akurat jest sezon. Zdają sobie również sprawę z tego, że o świeże warzywa i owoce najtrudniej jest zimą. Jednak można sobie z tym poradzić, przygotowując przetwory lub mrożonki.

Właśnie podczas tych zajęć poznały zalety korzystania z mrożonek i przetworów poza sezonem, bowiem mrożone warzywa i owoce zachowują większość witamin i składników mineralnych. Dzieci opowiadały, jakie przetwory są robione w ich domach, jakie lubią najbardziej. Próbowały wyjaśnić, co można jeszcze zrobić, by jedzenie dłużej nadawało się do spożycia. Nie zabrakło oczywiście4 Marchwianowych ciekawostek, czyli ciekawych rzeczy o nietypowych sezonowych warzywach. Jednym z nich jest topinambur, czyli słonecznik bulwiasty – roślina z Ameryki Północnej, którą w Polsce uprawia się od ok.1730 roku. Jego jadalną częścią są bulwy, które mają słodki smak i wiele cennych właściwości. Topinambury można piec, gotować lub zrobić z nich pyszne puree.

W końcowej części zajęć dzieci pracując w grupach wykonały plakat- wyklejankę „Kalendarz warzyw i owoców sezonowych” z podziałem na pory roku lub miesiące.

M. Prus

>>zobacz zdjęcia<<